Hoe kun je starten met bewegend leren?

  • Achtergrondinformatie
  • Bewegend leren
Hoe kun je starten met bewegend leren?

Het starten met bewegend leren kan eenvoudig en leuk zijn! Daarom zijn enkele stappen die je kunt volgen om bewegend leren in je klas of leeromgeving te integreren:

Kies je doelen

Begin met het vaststellen van de leerdoelen die je wilt bereiken. Of het nu gaat om automatiseren, het oefenen van werkwoordspelling, het leren van nieuwe woorden, of het begrijpen van rekenbegrippen. Zorg er dus voor dat je duidelijk weet wat je wilt dat je leerlingen uit de activiteit halen.

Start simpel

Voor een allereerste activiteit binnen bewegend leren, is het advies om het simpel te houden, want zo kunnen jij en je leerlingen “wennen” aan een andere vorm van leren. 

Kies je activiteit

Bedenk welke activiteit het beste past bij je leerdoelen en de interesses van je leerlingen. Dit kan een actief spel zijn zoals “Spelling estafette” of een bewegingsactiviteit zoals een “Tafeldans” waarbij leerlingen de tafels oefenen als een soort van stoelendans.

Bereid je ruimte voor

Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om te bewegen. Verplaats eventueel stoelen en tafels om een open ruimte te creëren waarin leerlingen vrij kunnen bewegen.

Leg de regels uit

Voordat je start, leg je de regels en instructies van de activiteit, duidelijk uit aan je leerlingen. Zorg ervoor dat ze begrijpen wat er van hen wordt verwacht en hoe ze kunnen deelnemen.

Betrek je leerlingen

Moedig actieve deelname aan, door leerlingen aan te moedigen vragen te stellen, ideeën te delen en samen te werken. Creëer een ondersteunende en positieve omgeving waarin alle leerlingen zich vrij voelen om deel te nemen.

Simpele basis voor een activiteit binnen bewegend leren.

Reflecteer en evalueer

Na afloop van de activiteit, neem je de tijd om met je leerlingen te bespreken wat ze hebben geleerd en hoe ze zich voelen over de ervaring. Vraag hen om feedback te geven en reflecteer samen over wat goed werkte en wat beter kan over zowel de vorm als het leerdoel.

Blijf bewegend leren innoveren

Blijf experimenteren met nieuwe activiteiten en ideeën voor bewegend leren. Luister ook naar de behoeften en interesses van je leerlingen en pas je aanbod hierop aan.

Als je deze stappen volgt, kun je op een eenvoudige manier starten met bewegend leren. Op een creatieve en actieve manier, kun je je leerlingen betrekken, motiveren en inspireren terwijl ze plezier hebben met leren!

Vind je het lastig om activiteiten te bedenken bij het gekozen leerdoel? Kijk dan zeker ook even bij de andere blogs of bij de productomschrijving van een product dat aansluit bij het gekozen leerdoel, voor inspiratie.

Heb je een vraag over bewegend leren? Stel deze dan gerust hieronder!