Schrijfopdracht Gigagroen kinderboekenweek 2022

  • Dobbelstenen
  • Kinderboekenweek 2022
  • Spelend leren
Op zoek naar inspiratie voor de kinderboekenweek 2022? Dan is de schrijfopdracht Gigagroen kinderboekenweek 2022 wat voor jou! Een compleet uitgewerkte opdracht die niet alleen nu, maar ook later nog erg leuk is om te doen. Duurzaam dus!

Van 5 oktober 2022 t/m 16 oktober is het weer Kinderboekenweek. Het thema van dit jaar is Gi-ga-groen! Powerspel ontwikkelde een set dobbelstenen om een leuke, creatieve schrijfopdracht te geven bij het kinderboekenweek thema van 2022. In dit blog ‘Schrijfopdracht Gigagroen kinderboekenweek 2022’ leggen we je graag uit hoe je deze set in de klas kunt gebruiken.

Het thema Gigagroen!

Gi-ga-groen is een zeer breed thema waarin je allerlei kanten op kunt. Het ligt misschien voor de hand om meteen te denken aan het bos (de kinderboekenweek valt tenslotte in de herfst), of andere dingen die groen zijn. Bijvoorbeeld gras, planten of groene energie. Maar bij gi-ga-groen kun je ook denken aan de natuur in zijn algemeenheid met de planten en dieren, de mensen die invloed op het groen kunnen uitoefenen, het klimaat waardoor het groen verandert, afval en vervuiling of klimaatverandering. Vergeet ook niet de boeren met de discussie over de stikstof, wat op het moment erg actueel is! Het zijn allemaal onderwerpen die binnen dit thema passen.

Het thema Gi-ga-groen! van de kinderboekenweek 2022 van 5 - 26 oktober 2022.

Uit je comfort-zone!

Kinderen voelen zich prettig bij dat wat zij al kennen. Niets mis mee, maar daar zit geen verbreding van de ontwikkeling in. Om kinderen te stimuleren om zich binnen dit thema te ontwikkelen, hebben wij een set dobbelstenen ontworpen. De set is bedoeld om een creatieve schrijfopdracht te geven waarbij kinderen worden uitgedaagd om te gaan schrijven over iets waar zij zelf misschien niet direct over zouden schrijven. Het leuke aan de set is dat elk kind ‘een eigen opdracht’ krijgt. De eindproducten zijn dus zeer divers! 

De schrijfopdracht Gigagroen kinderboekenweek 2022

De schrijfopdracht bij het thema Gigagroen! van de kinderboekenweek 2022 is een creatieve! De dobbelstenen bepalen waar je verhaal over gaat. Het kan best zijn, dat je je nog even moet verdiepen in het onderwerp / de persoon / de locatie enzovoort om er een goed verhaal over te kunnen schrijven. Maar ook fictieve verhalen mogen geschreven worden. Hieronder staat de complete schrijfopdracht uitgewerkt.

De dobbelstenen set bij de schrijfopdracht Gigagroen kinderboekenweek 2022

De set bestaat uit vijf houten dobbelstenen van 3 cm in een katoenen bewaarzakje. Vier van de vijf dobbelstenen bepalen de inhoud van het verhaal en één dobbelsteen bepaalt de (uiteindelijke) vorm waarin het verhaal gegoten wordt.

Dobbelstenen set voor schrijfopdracht bij het thema gi-ga-groen! van de kinderboekenweek 2022.

De verschillende dobbelstenen bij de schrijfopdracht Gigagroen kinderboekenweek 2022

Elke dobbelsteen bepaalt een ander onderdeel van de inhoud; een ‘wie’, een ‘waar’, een ‘wat’ en een ‘wanneer’ dobbelsteen. De vijfde dobbelsteen bepaalt dus de vorm waarin het geschreven verhaal gegoten moet gaan worden. Er is gekozen om de begrippen vrij ruim te omschrijven, zodat er voor de kinderen voldoende ruimte is voor creativiteit. Met deze 5 verschillende dobbelstenen, kun je 7776 unieke combinaties treffen om tot een eindproduct te komen!

De wie-dobbelsteen

De wie dobbelsteen geeft aan vanuit welk perspectief het verhaal geschreven kan worden óf wie de hoofdpersoon in het verhaal is. De personages die voorbij kunnen komen zijn een boer, een kind, een boswachter, opa / oma, een verslaggever of een meteoroloog. Verschillende personen die allemaal iets over het onderwerp kunnen vinden, meegemaakt hebben of er misschien zelfs wel expert in zijn. De kinderen mogen zich verplaatsen in het personage en schrijven vanuit die rol. Uiteraard mag dit vanuit een kinderbril bekeken worden!

De waar-dobbelsteen

De locatie kan zeer bepalend zijn voor het verhaal dat geschreven gaat worden. De locaties zijn je woonplaats, Nederland, Europa, Afrika, Amerika en de wereld. Op elke plek kan een persoon het onderwerp anders ervaren. Het thema van de kinderboekenweek Gi-ga-groen is tenslotte niet alleen actueel in je eigen woonplaats of in Nederland. Het is wereldwijd een actueel thema. Maar toch spelen overal andere omstandigheden een rol. De kinderen mogen hierover nadenken en dit meenemen in hun verhaal.

Dobbelstenen set gigagroen kinderboekenweek 2022

De wat-dobbelsteen

Natuur, milieu, leefklimaat enzovoort vallen allemaal onder het thema Gi-ga-groen. Een zeer breed onderwerp dus. In het verhaal dat de kinderen gaan schrijven, gaan zij zich wat verder verdiepen in een bepaald onderdeel hiervan. Op de wat-dobbelsteen komen de onderdelen; afval, energie, klimaat, planten, vervuiling en dieren aan bod. 

De wanneer-dobbelsteen

Uiteraard is ook de tijd waarin het verhaal zich afspeelt bepalend voor de inhoud. Of een verhaal zich 170 jaar geleden afspeelt, nu, of over 230 jaar, zal een groot verschil zijn in het verhaal. De kinderen kunnen het jaar 1852, vandaag, de toekomst, dit jaar, vroeger of het jaar 2252 dobbelen. In het verhaal dat de kinderen gaan schrijven zullen ze rekening moeten houden met de tijd die ze gedobbeld hebben.

Schrijfopdracht Gigagroen kinderboekenweek 2022 in de uitwerking van een fotoverhaal bij de dobbelstenen set van Powerspel.

De vorm-dobbelsteen

De laatste dobbelsteen voor de schrijfopdracht Gigagroen kinderboekenweek 2022 is de vorm-dobbelsteen. Deze dobbelsteen bepaalt in welke vorm het verhaal gegoten gaat worden. We hebben hierbij gekozen voor een creatievere vorm dan het schrijven van een opstel. Uiteraard kun je daar ook voor kiezen, dan kun je deze dobbelsteen achterhouden.
Er is keuze uit een fotoverhaal, een lapbook, een toneelstuk, een brief, een luisterverhaal of een stripverhaal. 

Een stripverhaal

Een verhaal maken met tekeningen voorzien van spreekwolkjes met tekst, is waar het om gaat bij een stripverhaal. Je kunt de kinderen het stripverhaal zelf op laten zetten of je kunt ze een format geven. Een stripverhaal bestaat altijd uit meerdere tekeningen waarin het verloop van het verhaal duidelijk wordt, maar heeft geen vast aantal tekeningen. Wanneer je een stripverhaal over meerdere pagina’s wilt uitwerken kun je het format meerdere keren afdrukken.

Een lapbook

Een creatief gemaakt schootboek, met flapjes, boekjes, pop-ups, vrolijke kleuren, veel beeld en korte informatieve stukjes tekst. Er zijn maar weinig regels bij een lapbook. Heerlijk om je fantasie de vrije loop te laten en je creativiteit volop te benutten. Ruimte gebrek? Dan kun je een miniboekje aan de binnenkant van je lapbook maken. Wij hebben een eenvoudig voorbeeld gemaakt om te laten zien wat de mogelijkheden zijn. Voor het lapbook hebben wij de volgende combinatie gedobbeld; energie, Europa, vandaag, boswachter en uiteraard lapbook.

Lapbook bij de dobbelstenen set van Powerspel. Dit is een voorbeeld bij het gedobbelde; energie, Europa, vandaag, boswachter en lapbook.
Lapbook over; energie, Europa, vandaag en boswachter.
De boswachters kijken naar en vertellen over duurzame energie van verschillende Europese landen vandaag de dag.
Dit lapbook is een voorbeeld voor het thema Gi-ga-groen! van de kinderboekenweek 2022 en past binnen de dobbelstenen die Powerspel hierbij ontwikkeld heeft.
Voor het lapbook zijn er drie landen uitgelicht, waaronder Frankrijk. Het gele boekje boven in beeld, staat vol met interessante feiten over energie in Frankrijk.
Dit lapbook is een voorbeeld voor kinderboekenweek 2022 en laat zien hoe Noorwegen duurzame energie opwekt vandaag de dag.
Noorwegen wekt bijna alle energie op door waterkrachtcentrales. Het plaatje legt schematisch uit hoe dit werkt, maar wanneer je de qr-code scant zie je een filmpje waarin dit met bewegend beeld wordt uitgelegd.
Dit lapbook is een voorbeeld voor het thema Gi-ga-groen! en past binnen de dobbelstenen die Powerspel hierbij ontwikkeld heeft.
Italië loopt nog niet voorop in duurzame energie, maar heeft bijvoorbeeld wel velden met zonnepanelen.

Een toneelstuk

Van je verhaal een toneelstuk maken, zorgt ervoor dat het verhaal gaat leven. De personages krijgen teksten en er gebeuren dingen (handelingen).

Een brief

Het schrijven van een brief lijkt in eerste instantie misschien weinig creatief. Het tegendeel is waar. De brief kent vele mogelijkheden. Wat dacht je bijvoorbeeld van het schrijven van een email, een belangrijke brief naar een directeur of minister, een protestbrief, een wervingsbrief, een brief in geheimschrift of een brief naar de krant. Ondersteunend aan je brief kun je ook nog een bijlage toevoegen. Ook hierin kun je lekker los met je creativiteit!

Voorbeeld brief in geheimschrift.
Voorbeeld van geheimschriftbrief

Een luisterverhaal

Tegenwoordig is een luisterboek niet meer weg te denken. Lekker onderuitgezakt luisteren naar een verhaal. Belangrijk bij het luisterverhaal is niet alleen dat het verhaal klopt, maar ook dat het rustig, duidelijk en prettig om naar te luisteren wordt ingesproken. Vooraf een aantal keren het geschreven verhaal oefenen, is helpend. Het luisterverhaal begint dus ook bij het schrijven van een goed verhaal. Wij hebben een luisterverhaal gemaakt bij de dobbelstenen; verslaggever, vervuiling, dit jaar, Nederland én luitsterboek.

Een fotoverhaal

Een fotoverhaal lijkt wel een beetje op een stripverhaal, maar toch met een groot verschil. Het verhaal wordt namelijk niet verteld door tekeningen met tekst maar door foto’s met tekst. Per scene maak je een foto, waarbij je tekstwolkjes of ondertitels plaatst. (Het maken van de tekstwolkjes kun je in Word doen, door een wolkje over de foto te plaatsen, maar dit kun je ook simpel oplossen door met pen en papier een wolkje te maken dat je over een geprinte foto plakt.)

Er kunnen foto’s gemaakt worden van mensen, maar ook van poppetjes (denk hierbij aan Lego, Playmobil, of ander speelgoed) of andere settings die ondersteunend zijn aan het verhaal dat verteld wordt. Wij hebben een voorbeeld gemaakt van Lego met de dobbelstenen; opa / oma, Afrika, dieren, dit jaar én fotoverhaal.

Fotoverhaal bij de schrijfopdracht van het thema gi-ga-groen! van de kinderboekenweek 2022
Fotoverhaal bij de schrijfopdracht met de dobbelstenen set van Powerspel.

Werken met een verhaallijn of direct aan de slag?

Laat je de kinderen eerst een verhaallijn (grof uitgewerkt idee over de inhoud) schrijven of laat je ze direct aan de slag gaan met de uitvoering? Dat is een keuze die je zelf kunt maken. Wanneer je wilt werken met een verhaallijn is het aan te raden om de vorm-dobbelsteen nog even terug te houden. Deze kun je gebruiken wanneer de verhaallijn klaar is. Niet voor alle kinderen is het nodig om een verhaallijn te hebben, maar voor veel kinderen is dit wel handig. Kinderen kunnen nog wel eens geneigd zijn om anders al te gaan schrijven op wat ze hopen (bijvoorbeeld een toneelstuk). Wanneer ze dan ‘een brief’ dobbelen, wordt het een flinke kluif.

Opdracht bij het thema Gi-ga-groen! van de kinderboekenweek 2022.

De Schrijfopdracht Gigagroen kinderboekenweek 2022 is ook duurzaam!

De houten dobbelstenen en het katoenen bewaarzakje van gecertificeerd organisch katoen zorgen al voor een duurzaam product, maar dat is nog niet alles. Uiteraard kun je deze schrijfopdracht ook ná de kinderboekenweek van 2022 nog heel goed gebruiken. De dobbelstenen sluiten aan bij het thema Gigagroen! maar zijn hier niet mee verbonden. Hierdoor kunnen de dobbelstenen nog veel vaker gebruikt worden!

    Een hele fijne kinderboekenweek

    Welke collega wil jij hiervan op de hoogte brengen? Deel het bericht met hem of haar!

    Trots op de eindresultaten na het werken met deze dobbelstenen? Laat het in een reactie achter!